ZEYTİNYAĞI MUHAFAZA KOŞULLARI
ZEYTİNYAĞI MUHAFAZA KOŞULLARI
Zeytinyağı hasat döneminde olduğu kadar tüketim sürecinde de bir takım incelikler ister. Zeytinyağının kendine has mis tadını ve kokusunu tüm tazeliği ile koruması için saklama koşullarına hassasiyet gösterilmelidir. Raf ömrü 24 ay olarak belirlenen zeytinyağının kalitesini belirleyen temel etken tazeliğidir. Bu bağlamda en etkin lezzeti almanız adına ürününüzün paketi açıldıktan sonra 2 ay içerisinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Doğru standartlar altında saklanan zeytinyağı ise 1-1,5 yıl boyunca satın aldığınız gündeki karakteristik özelliklerini koruyacaktır. Zamanla bozulmaya olmasa da tazeliğini kaybetmeye uygun bir yapıda olan zeytinyağı içeriğindeki faydalı minör maddelerin azalması ile kalitesini ve besin değerini yitirmeye başlayacaktır. Zeytinyağının yüksek kalitesini koruyabilmek adına çevresel faktörlerden olan ışık, hava ve sıcaklık başta olmak üzere kullanım detaylarına dikkat edilmeli, en doğru şekilde muhafaza edilmelidir.
Bu detaylardan kısaca şu şekilde bahsedebiliriz;
Işıktan korunmalı!
Doğal ve yapay ışık kaynaklarının tamamı zeytinyağının tadının giderek acılaşmasına, renginin değişmesine neden olacaktır. Bu doğrultuda zeytinyağı doğrudan güneş ışığı almayan karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir. Tezgâh üzerinde bekletilen zeytinyağı da ışıkla temas halinde olacağı için zamanla besin değerini kaybedecektir. Şeffaf yağdanlıklar yerine ışığın geçirgenliğini minimuma indiren koyu renkli cam şişeler ya da özel çelik kaplar tercih edilmelidir.
Sıcaklığın azı da çoğu da zarar!
Zeytinyağı oda sıcaklığında ya da 18-20 dereceyi geçmeyen alanlarda muhafaza edilmelidir.
Yüksek sıcaklık zeytinyağının asitlik derecesini arttıracak bu da yapısının bozulmasına neden olacaktır. Zeytinyağı kalorifer peteği, klima gibi yapay ısı kaynaklarına yakın olmamalı mümkünse kiler, mahzen gibi serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Mutfak dolaplarının içi hem ısıyı hem ışığı geçirmemesi açısından zeytinyağı için ideal koruma alanları sayılmaktadır.
Zeytinyağı su gibi standart bir donma sıcaklığına sahip değildir fakat 12 derecenin altındaki sıcaklıklarda pelteleşmeye beyaz tanecikli hale gelmeye başlar. Yapısındaki gliseridler nedeniyle uzun süre düşük sıcaklıkta beklerse donuk, dumanlı bir hal alır. Donan zeytinyağı kendine has özelliklerini koruyacak ve oda sıcaklığında tekrar sıvı, berrak hale gelecektir. Bu doğal durum neticesinde zeytinyağı bozulmaz fakat şişe kapağında oluşan buğu su damlacıklarına neden olacak, yağın üzerine damlaması durumunda ise yağın tadında acılık meydana gelecektir. Bu nedenle zeytinyağının buzdolabında saklanması tavsiye edilmemektedir.
Havayla temas olmamalı!
Zeytinyağı her türlü kokuyu çekme özelliğine sahiptir. Keskin kokulu gıdaların yanında muhafaza edilmesi durumunda tat ve kokusunda değişiklikler meydana gelecektir. Nemli olmayan kokusuz ortamlar zeytinyağı için idealdir. Zeytinyağının kapağının sıkı kapatılmasına, herhangi bir hava geçirgenliğinin olmamasına özen gösterilmelidir. Havayla temas ettiğinde yapısındaki klorofil nedeniyle oksitlenmeye başlayan zeytinyağının tadı ekşiyip bozulmaya başlayacaktır.
Bu bilgiler ışığında yüksek kaliteyle üretilen Verde zeytinyağının karakteristik tadının, kokusunun ve tazeliğinin uzun süre korunması için oda sıcaklığında, ağzı sıkıca kapatılmış şekilde, keskin kokulardan uzak, doğrudan ışık görmeyen, koyu renkli şişelerde nem olmayan karanlık bir ortamda muhafaza etmenizi öneririz.